Hoe werkt het?

ZZON richt een zonne-coöperatie op in samenwerking met een bedrijf of instelling met een groot dakoppervlak, en werft leden uit de buurt voor een nieuwe zonne-coöperatie. Die leden investeren zo in lokale, duurzame energie.

U investeert als buurtbewoner in een zelf gekozen aantal paneeldelen (1 tot maximaal 20). Dat kan al vanaf €100,- euro per paneel. Dit bedrag is zo laag, omdat wij samenwerken met partijen die groene leningen verstrekken. Daarmee wordt een deel (ongeveer 50%) van de installatie betaald.

De zonne-coöperatie geeft ZZON opdracht voor de plaatsing van de zonnepanelen, inclusief 15 jaar onderhoud, een opbrengstgarantie van de installatie én het voeren van de administratie. Na 15 jaar neemt de dakeigenaar de installatie over van de leden.

Een belangrijk onderdeel van het verdienmodel is de Verlaagd Tarief Regeling, mogelijk gemaakt door de overheid. Op elke kWh geeft de overheid 10 cent belastingkorting (exlcusief BTW). Deze belastingkorting loopt via de overheid naar de energieleverancier naar de leden naar de coöperatie (zie figuur hieronder). De belastingkorting komt in eerste instantie bij de coöperatie terecht, zodat alle onkosten (verzekering, onderhoud, rente-afdracht) kunnen worden betaald. De marge die overblijft wordt naar rato verdeeld onder de leden - het rendement.

20160526 kasstromen visueel2

Een garantie van de overheid is het feit dat het energiebelastingvoordeel gedurende het gehele project, dus 15 jaar lang, vastligt. Dit geeft een stabiele factor in het verdienmodel en dus in uw rendement.

Omdat zonnepanelen meestal niet in de gehele energiebehoefte kunnen voorzien, zorgt uw energieleverancier dat u ook in het overige deel wordt voorzien. De zonnestroom van de coöperatie wordt verkocht aan de leverancier, die vervolgens alle stroom, inclusief de lokaal opgewekte stroom, bij de klant thuis levert.

ZZON heeft een speciaal aanbod voor u gemaakt in samenwerking met Huismerk Energie, waarbij u profiteert van maar liefst 7% rendement (bij 10 paneeldelen). Huismerk Energie kenmerkt zich verder door haar groene, lokaal opgewekte stroom. U bent echter niet verplicht om over te stappen. U moet dan wel rekening houden met een rendement van 3% en extra handelingen om het energiebelastingvoordeel bij uw energieleverancier te innen. Bekijk het informatiememorandum voor meer informatie hierover.